zaterdag 11 december 2010

Filmpjes

Hier kun je naar enkele filmpjes kijken over de vlinder.

Kijk je mee?

filmpje 1:
In de zomer zie je veel vlinders. Een vlinder begint eerst als een rups. Wat er daarna gebeurt kun je hier bekijken in het filmpje.
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20050115_vaneitotvlinder0

filmpje 2:
Wat zijn de verschillen tussen dagvlinders en nachtvlinders:
de nachtvlinders zie je soms 's avonds rond een straatlantaarn fladderen. Dit zijn hele mooie dieren.
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20101110_vlinders02

filmpje 3:
Vlinders zien meer dan wij:
Als jij een koolwitje ziet vliegen, zie je dan of het een mannetje of een vrouwtje is? Vlinders zien dat wel. Met hun ultraviolet-ogen kunnen zij zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Ultraviolet-licht is onzichtbaar voor mensen, maar dus niet voor vlinders.
Hier kun je kijken hoe een vlinder het verschil kan waarnemen.
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20051109_vlinders01

filmpje 4:
Wat zijn tropische vlinders prachtig. Ze hebben veel verschillende kleuren en vormen. Kijk maar naar alle verschillen tussen de vlinders.
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20101110_vlinders03

filmpje 5:
Hier kun je alle geheimen van een vlinderleven ontdekken. Meer bepaald van een koolwitje. De evolutie kun je hier van heel dichtbij bekijken.
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20030611_koolwitje01
Na de paring legt het koolwitje eieren waar er rupsen uitkomen. De rupsen groeien en vervellen een paar keer. Als een rups groot genoeg is, verpopt ze. Uit de pop komt ten slotte een prachtige vlinder.

filmpje 6:
Je kan zelf de evolutie tot de vlinder maken. Dit gaan wij ook doen in de klas. Wie dit thuis wil doen, kan dat doen. Vraag hulp aan mama en papa.
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20050115_vlinderkweekbak0
Hier kun je een vlinderkweekbak maken. zo kun je de evolutie van ei naar rups naar vlinder van dichtbij bekijken. Vergeet niet wanneer er uit een pop een vlinder komt, moet je nog een minuutje wachten. Daarna moet je de vlinder vrij laten in de natuur.

filmpje 7:
Wie van jullie wist er dat een vlinder ook een lange reis maakt? In het najaar wordt het kouder. Sommige vogels trekken naar het zuiden om te overwinteren. Maar wist je dat er ook vlinders weggaan, op zoek naar warmere streken?
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20061005_atalanta01

Wie nog meer filmpjes wil bekijken over de vlinder, laat dit dan aan mij weten. Dan zorg ik ervoor dat er meer filmpjes op onze weblog komen te staan.

Vertel nadien eens wat je gezien hebt aan je broer, zus, mama of papa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten